I helgen har jag läst Malin Ewerlöfs och Kenneth Gysings nya bok Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf. Det är en fin och lättläst bok med många bra och konkreta tips för dig som vill komma igång med löpningen eller som redan springer men vill ta träningen ett steg längre. Både Malin och Kenneth vet vad de pratar om. Malin har fortfarande Sverigerekordet på 800 meter och 1500 meter från sin elitkarriär under 90-talet.. Hon blev dessutom trea i sitt första marathon, Stockholm Marathon 2005, med ett nytt svenskt rekord på tiden 2:44:38. Kenneth är en erfaren journalist och löpare som sedan sju år tillbaka jobbar som redaktör och krönikör för Runner’s World. Han har över 25 marathonlopp i bagaget.

Boken ger tips på hur  du ska komma igång, tre olika träningsprogram (för nybörjare, milen och halvmaran), styrke- och stretchövningar, vad du ska tänka på inför och under ett lopp, råd om löpning för gravida och småbarnsföräldrar samt tips om utrustning. Malin berättar också om sin karriär och sin träning i dag.

Den gick snabbt att läsa och jag tror definitivt att den kan användas som en bra handbok för nya löpare.

Ett av Malins tips är ”gå-springa-gå-metoden”. Du springer någon minut i lugnt tempo, sedan går du några minuter och så springer du igen. Så fort du känner att det börjar bli obekvämt att springa växlar du om till gång. På sikt kommer du att kunna springa mer än du går. Kroppen blir starkare och vänjer sig vid den ökade belastning som löpning innebär.