Den 1 september springer jag Tjejmilen för barnrättsorganisationen Plan. Tjejmilen har inlett ett samarbete med Plan och deras kampanj för att stärka flickors rättigheter runt om i världen. Because I’m a girl är ett samarbete mellan 50 länder som tillsammans uppmärksammar den diskriminering som flickor utsätts för i utvecklingsländer.

Flickor är oftare undernärda, får mer sällan gå klart grundskolan och riskerar att giftas bort som barn.

Tillsammans med ett gäng andra bloggare hjälper jag till att sprida information om Because I’m a girl. Målet med kampanjen är att 4 miljoner flickor ska gå klart grundskolan. Utbildning är ett viktigt steg mot att minska fattigdomen i samhället.

Alla som springer loppet får möjlighet att på olika sätt visa sitt stöd för flickors rättigheter. Under Tjejmilens nummerlapsmässa kan man till exempel hämta ett flickarmband i Plans monter och i Plans tält på målområdet finns mer att lära om organisationens arbete.

Du kan redan nu stödja kampanjen genom att SMS:sa flicka till 72910. Då skänker du 50 kronor till arbetet för flickors rättigheter.

Pushpa är 13 år och bor i en by i Indien. Som många andra drömmer hon om att gå nio år i skola, eftersom hon vill bli lärare eller sjuksköterska. Utbildning kan förändra livet både för en individ och för ett helt samhälle. Medan nästan lika många flickor som pojkar i världen börjar låg- och mellanstadiet fortsätter pojkarna oftare vidare till högstadiet. Orsakerna är många till att just flickorna slutar skolan. De förväntas ofta hjälpa till i hemmet eller att giftas bort som barn. © Plan 

Tjejmilen 2012 – för alla flickors rättigheter!