Nu har jag landat hemma i Stockholm igen. Dagen ägnar jag åt tvätt, återhämtning och en hel del reflekterande. Viken häftig upplevelse vi har varit med om! Och nu har jag så många bilder jag vill visa för er, så varning för ett långt inlägg :-). Jag börjar med första tävlingsdagen.

Dag 1 – Fredag

Klockan ringde 05.10 och det var med ganska pigga ben, trots den tidiga tiden, som jag och Jonas klädde på oss våra tävlingsmunderingar och traskade upp till det stora vita tältet där frukosten skulle serveras. Havregrynsgröt, smörgåsar och en kopp kaffe för att kvickna till ordentligt. Jag hade innan den koppen inte druckit kaffe på nästan en månad, så koffeinet gav mig en riktig kick. Tillbaka till stugan för att packa ner allting i väskorna. Det blev till slut cirka 5,5 kilo på min rygg och 5,8 kilo på Jonas. Ganska bra när man tänker på allt vi hade med oss

På väg mot starten. Längst upp i bild skymtar Lapporten – magiskt vackert!

När klockan slog 8.00 gick alla drygt 300 tvåmannalag ner mot starten, 800 meter från Björklidens huvudanläggning. En förväntansfull stämning låg i luften och nu ville jag bara att starten skulle gå.

Vid incheckningen till startfållan

Jonas med karta och kompass

Förra, tillika årets, vinnare i BAMM 70 herrar, Team Silva.

Klockan 9.00 gick äntligen starten och vi satte av i ett lämmeltåg uppför skidbacken

Det fanns ingen chans att springa första biten då vi befann oss vid foten av en lång och brant skidbacke. Det var bara att bita ihop och börja tugga uppför. Benen kändes som tur var pigga.

Det var några höjdmeter som skulle tas…

… Vilket fick pulsen att öka och svetten att lacka

Första kontrollen låg vid en sjö efter cirka 3 kilometer. Sedan var det bara att ladda om och bege sig mot nästa. Första dagen skulle vi i BAMM 50 hitta fyra kontroller innan sista kontrollen i nattlägret. Banan mätte 27,3 kilometer fågelvägen, kilometer som är väldigt långa när det ibland känns som om bergväggarna är helt vertikala.

Äntligen lite planare underlag så att löparbenen fick komma fram. Det blev annars en salig blandning av snabb vandring uppför och nedför branter, löpning över ojämna stenar och snö och bergsklättring (!).

Två renar, osäker på vilken klass de tävlade i…


Vackra vyer överallt!
Fortfarande pigg och stark, på väg mot kontroll 2.

Ser ni lilla mig? Man är inte så stor när man omges av dessa mäktiga fjäll… :-). Vid glaciären längst bort i bild fanns den andra kontrollen, när vi nådde den hade det gått fyra timmar.

Upp för den här väggen ”klättrade” vi efter kontroll 2

Brant men ganska kul (verkar det som…!)

Som sagt, brant!

När det äntligen planade ut kunde vi springa. Metalldubbarna fäste bra i snön.

Nere vid de här sjöarna fanns tredje kontrollen

Sträckan från kontroll 3 till 4 började enligt plan. Vi kollade ut riktmärken som sjöar, jokkar (vattendrag) och toppar.

Ännu en topp att bestiga

Men med någon kilometer kvar till kontrollen hamnade vi alldeles för långt till höger vilket visade sig bli en onödig omväg. I ögonblicket när vi upptäckte vårt misstag ville jag helst packa ihop och gå hem (vilket i och för sig hade blivit en ännu längre tur…) men med några peppande ord från min lagkamrat fortsatte vi framåt. Ena benet framför det andra – ett av mina mantran under den här tävlingen. När kontroll 4-toppen tornade upp sig kändes allt med ens mycket lättare igen. Äntligen!

På väg ner från fjärde kontrollen, med nattlägret i sikte. Om ni tittar riktigt noga ser ni i mitten av bilden, små prickar på andra sidan vattnet. Nattlägret!

Här tog vi oss över, följt av lite löpning och sedan vadade vi (med vatten upp till midjan) över till lägret.

Framme! Dag 1, check! (Foto: Bamm.nu)

Vilken känsla när vi sprang uppför den lilla backen för att stämpla för sista gången! Vi hade varit ute i 8 timmar och 37 minuter och benen var så möra. Med placering 14 av 27 lag i vår klass kände vi oss mycket nöjda. Det som var 27 kilometer fågelvägen blev 37 kilometer för oss – och nu var det ”bara” en dag kvar…

Fortsättning följer!