Dagens hemläxa från utbildningen är att läsa ett kapitel om ätstörningar. Jag funderar mycket över sjukdomar som anorexi, bulimi och inte minst ortorexi som jag bland annat skrev om i mitt examensarbete på journalistlinjen. Hemska, hemska sjukdomar som förstör så många tjejers och killars liv.

En tjej som har lyckats ta sig ur ätstörningens järnklor är Terese Alvén som i dag peppar tusentals läsare till ett sunt liv långt från vikthets i bloggen Spark i baken. Terese har skrivit boken Viktig – Från matmissbrukare till träningsförebild, där hon med ärlig röst berättar om hur hennes dåliga självkänsla och problemfyllda förhållande till sin kropp ledde till en grav anorexi.

Jag har precis läst ut boken och kunde på flera ställen knappt hålla tårarna tillbaka när jag läste de dagsboksinlägg som Terese skrev under sin sjukdomstid. Det är hemska tankar, men tyvärr tankar som hon delar med så många andra. Jag vet bara själv hur jag brukade tänka om min kropp när jag var tonåring. Så här skrev jag i en dagbok i slutet av högstadiet:

Jag bryr mig inte om att vara stark, jag måste bara bli smal! 

Som tur är har jag aldrig hamnat där Terese och många andra hamnar, i dag är en stark och välmående kropp något jag värdesätter högt (och då passar inte självsvält in i ekvationen).

Det är starkt av Terese att skriva Viktig och jag hoppas och tror att den kommer att hjälpa många som är på väg in i sjukliga tankar om vikt.

Viktig

Viktig

Från bokens baksida, ett utdrag från ett av Tereses dagboksinlägg