I går var det alltså dags för mitt andra terränglopp den här sommaren. Salomon Trail Tour Hellas är ett av 15 lopp i Salomon Trail Tour. Alla loppen i touren har sträckor på 5 och 10 kilometer, på nio av orterna finns 21 kilometer och på tre platser finns även distanser på +40 kilometer. Gårdagens arrangemang vid Hellasgården erbjöd alla distanser; 5, 10, 21 och 42 kilometer. Själv valde jag 10 kilometer och kände mig riktigt laddad på vägen till start. Totalt fanns 273 löpare på anmälningslistan vilket betydde små startgrupper och en avslappnad stämning.

Jenny HellasTuggar upp för första backen

Banan bestod av två slingor med varvning i målområdet där vi stämplade våra sportidentbrickor som registrerade tiden. Strax efter start kom en lång backe där min puls flög i höjden direkt. Inte riktigt det svar jag ville ha av kroppen och när pulsen sedan hade svårt att gå ner igen insåg jag att det skulle bli en tuff runda. Vi flög runt i skogen över tekniska stigar och höjder. Trots den tuffa terrängen höll jag ett bra tempo och kom in för varvning på delad tredjeplats i min grupp.

Jenny Hellas 2Halvvägs och dags att ge sig ut på andra slingan

Sedan gick det hela lite snett. Jag sprang efter vad jag trodde var rätt snitsling. Reagerade visserligen på att kilometer-anvisningarna lyste med sin frånvaro men eftersom jag hade löpare framför och bakom samt sprang efter röda band så kunde det ju inte vara fel. När min GPS-klocka slog om till 9 kilometer började jag ana oråd. Vi var mitt ute i skogen och när skylten med ”3 kilometer” dök upp kunde jag bara konstatera att det inte längre var ett millopp vi sprang. Och jag var som sagt inte ensam om att följa fel väg. En liten klunga kom i kapp min grupp och vi kämpade de sista kilometerna till mål. Det är väldigt jobbigt att behöva ställa om sig mentalt från 10 till 12 kilometer mitt under en tävling. Min tidigare placering var ett minne blott och det kändes lite surt, men så här i efterhand tänker jag på passet som bra pannbensträning…

Jenny Hellas 3Slutspurten!

Jag har hört rykten om att det var sabotörer som flyttat snitslar ute i skogen. Väldigt trist om det stämmer! Men jag tror också att arrangörerna behöver kolla över sina rutiner till nästa år. En del funktionärer hade till exempel svårt att peka rätt i varvningsområdet.