Merrell är ett märke som jag tidigare har förknippat med sandaler och rejäla vandringskängor. När de för en tid sedan letade sig in barfotaskodjungeln blev jag (och säkert många med mig) intresserad. Jag tror att det är väldigt nyttigt att låta alla små muskler i fötterna få chans att aktiveras och stimuleras i stället för att alltid vara inbäddade i massa dämpande material. Med det sagt tror jag inte på att slänga alla dämpade skor i soptunnan och ge sig ut för en mils asfaltlöpning i tygmockasiner. Fötterna (och resten) av kroppen behöver vänja sig vid att inte få lika mycket stöd som de brukar. Det kräver mycket av såväl löpteknik som styrka i muskler och omkringliggande strukturer. På sommaren brukar jag i bland ta av mig mina löpskor efter passet och varva ned några minuter i gräset. Bra för fötterna och härligt för barnasinnet :-).

I dag har jag fått möjlighet att testa skor från Merrells nya koncept CONNECTfit som är ett samarbete med GORE-TEX®. Skorna är tänkt att användas till light hiking – företagets tanke är att ta vandring till träningsvärlden. Det är sömlösa, vattentäta och väldigt flexibla skor som känns mycket lättare än vandringsskor jag tidigare har kommit i kontakt med. Min modell, Proterra Mid, har ett litet drop (nivåskillnad mellan häl och tå) på endast 4 millimeter. Det ger bra kontakt med underlaget och en naturlig känsla i steget. Jag gillar också att skorna är lite bredare i framfoten så att tårna verkligen får utrymme att jobba.

MerrellSkorna görs i ett stycke. Så här ser en mindre färdig variant av Merrell Proterra Sport ut.

Merrell 3Merrell Proterra Mid, stabil men samtidigt flexibel tack vare sulans skåror.