Att välja ren och oprocessad mat i så stor utsträckning som möjligt har länge känts som en självklarhet för mig. Men det är först på senaste tiden som jag också har börjat tänka likadant när det gäller hud-, hår- och skönhetsprodukter. När jag skriver börjat menar jag verkligen första fasen, jag är fortfarande till största del i tankestadiet.

I mitt fall handlar det nog mycket om gammal vana, många av produkterna har följt mig i många år. Lite lathet är det också, jag har inte riktigt satt mig in i forskningen på hur olika ämnen påverkar kroppen, naturen och människorna som jobbar med att ta fram dem. Priset har också betydelse, det är sällan billigt att välja en riktig kvalitetsprodukt utan billiga kemiska ingredienser. Men nu känner jag för att göra ett ryck. Självklart kommer jag inte att byta ut allt direkt, utan ta det steg för steg.

Nashi

Det är inte lätt att veta vad som är en bra produkt och hur dåliga de dåliga produkterna egentligen är. Jag tänker att några bra riktlinjer är:
– Naturligt framställda och ekologiska ingredienser 
– Icke djurtestat (väldigt viktigt)
– Bra arbetsförhållanden för de som tillverkar produkten
– Förpackningar i återvunnet material

I onsdags var jag på pressträff för det italienska hårvårdsmärket Nashi som verkar uppfylla alla ovanstående kriterier. Det är ett salongsmärke som kostar från 189 kronor. Dyrt, men om produkten är dryg, ger ett fint resultat och dessutom är framtagen på ett bra sätt kan det vara värt tycker jag. Mitt hår blev väldigt mjukt och fint av schampot, balsamet och inpackningen på bilden här ovanför men det återstår att se vad jag tycker efter en längre tids användning. Schampot kändes inte så drygt, eller så är jag bara ovan vid sulfatfria produkter eftersom de inte löddrar. Sulfater används för att lösa upp fett och smuts men kan också irritera hårbotten och torka ut hårstråna, speciellt om håret redan är torrt och känsligt. Två andra ämnesgrupper som ofta diskuteras när det gäller hårvård är parabener (sägs kunna påverka kroppens hormonella system) och kemiskt framställda silikoner. En vetenskaplig expertgrupp inom EU har kommit fram till att de vanligaste parabenerna methylparaben och ethylparaben är säkra att använda. Det finns fortfarande en osäkerhet kring propylparaben och butylparaben, men alla parabener är i dag tillåtna att använda.

Två andra märken jag är nyfiken på är Weleda, Björk & Berries och i+m Naturkosmetik, som jag tidigare har testat enstaka produkter av. Summa summarum är det bra att det dyker upp allt fler ekologiska och ”snälla” hud-, hår- och skönhetsprodukter. Det känns ändå ganska logiskt att det vi väljer att smörja in våra kroppar med även kommer att påverka insidan. Jag tror jag vet vad jag ska önska mig i julklapp i år.