Efter middagen är jag ibland sugen på något litet sött. Vi har en ask hemma med små portionsförpackningar mörk choklad och de är perfekta tillsammans med en espresso eller en kopp te. I eftermiddag ska jag intervjua en tjej som bakar massor av godsaker utan vanligt vitt socker, gluten och mjölkprodukter. Snällt för kroppen men fortfarande väldigt gott. Det fick mig att tänka på alla ”nyttiga” efterrätter jag har svängt ihop de senaste åren. Dagens 5 snabba små hälsoförändringar får därför bli tips på vad ni kan servera efter maten (eller till fika) som innehåller massor av bra och goda saker för kroppen.

1. Bär- och fruktglass är en personlig favorit, med mango-banan som det mest självklara valet. Jag brukar köpa frysta mangotärningar (225 gram) som jag mixar direkt från frysen med en banan och lite vatten. Konsistensen blir som glass, uppfriskande och gott. Det räcker till två skålar som kan toppas med diverse godsaker.

Mangoglass

2. Om ni har missat att jag har ett favoritmuffinsrecept, då är ni antagligen nya läsare av min blogg…! Baka en sats med dessa choklad- och mandelmuffins och toppa med en klick kokosgrädde (”Under vårt tak” tipsar om hur du får till rätt fluff), vanlig grädde eller turkisk yoghurt och några hallon. Som en liten bakelse! Väljer du att vispa kokosmjölk eller -grädde, leta efter en som bara innehåller kokos och vatten, inte massor av förtjocknings- och emulgeringsmedel. Min favorit är Extra Creamy Coconut Milk i tetrapack från Santa Maria.

Chokladmuffins

3. Fler muffins! Den här gången med två andra favoriter, kokos och hallon.

Kokos- och hallonmuffins
Ingredienser

3 ägg
1 deciliter kokossocker
0,5 deciliter Bake pro (bakprotein, mitt kommer från Dalblads)
1 deciliter kokosmjöl 
1 deciliter kokosflingor
100 gram kokosolja
0,5 deciliter havregrädde (eller annan grädde)
2 teskedar bakpulver
Hallon

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen och sockret poröst. Häll i grädden och oljan. Blanda alla torrvaror och rör ner i smeten. Fördela smeten i muffinsformar och sätt några hallon i varje. Grädda i 12-14 minuter.

Hallonmuffins

4. En god tryffel sitter sällan fel. Här är ett recept som kombinerar fikon och choklad, kanske kan vara något till nästa veckas adventmys?

Fikon- och chokladtryffel
Ingredienser:
100 g torkade fikon
1 1/2 dl havregrädde (eller annan matlagningsgrädde)
250 g mörk choklad, mjölkfri
Balsamico vinäger

Så här gör du:
1. Skär bort stjälkens fäste om den finns kvar.
2. Tärna fikonen i 6×6 mm och lägg i bunke.
3. Häll på vinäger så att det precis täcker, låt stå i kyl till nästa dag.
4. Hacka chokladen i mindre bitar.
5. Koka upp grädden och slå den på chokladen, rör snabbt ut det till en jämn smet.
6. Blanda ner fikontärningarna utan vätska i chokladsåsen och låt allt svalna innan det hälls upp i lämplig form.
7. Ställ in kyl och skär upp när den kallnat helt.

Glöggmys

Svåra att få ur formen, men väldigt goda

5. Gino! Perfekt för choklad- och bärälskaren. En väldigt enkel efterrätt som består av gratinerad frukt och bär med vit choklad, men jag tänker att det går lika bra med vanlig, mörk choklad. Fyll en ugnsfast form med valfria bär och/eller frukt (på bilden har jag björnbär och hallon) och riv sedan över chokladen. In i ugnen på 250 grader grillvärme i cirka 5 minuter. Servera med glass, turkisk yoghurt eller som den är!

Gino