Jag hittade precis en vetenskaplig studie vars innehåll jag tänkt dela med er redan för en månad sedan, men som glömdes bort. Hur märkligt (?) det än låter så har ett belgiskt läkarteam identifierat en ny kroppsdel. Nya forskningsupptäckter är vanliga, men att hitta en ny del inuti kroppen händer inte varje dag.

Den ”nya” kroppsdelen är ett ligament i knät som håller samman lårbenet med skenbenet. Att det skulle finnas ett till ligament i våra knän har visserligen diskuterats länge, den franske kirurgen Paul Segond menade redan 1879 att ett sådant borde finnas. Men det är alltså först nu som forskare faktiskt lyckats hitta ligamentet, som går under namnet anterolaterala ligamentet (säg det snabbt några gånger!) eller ALL. Främre korsbandsskador är vanliga inom många idrotter och läkarnas förhoppning är att upptäckten i framtiden ska kunna förbättra vården av den här typen av skador. Häftigt tycker jag!

ALL

Studien publicerades i oktobernumret av Journal of Anatomy