I går fick jag ett pressmeddelande om en ny svensk uppfinning – löparskon Airia One med en biomekanisk konstruktion som är inspirerad av hjulet. Skon har en asymmetrisk sula, framtagen av Vibram, och kraftigt uppåtpekande tåparti som enligt tillverkarna gör den optimerad att använda kroppens naturliga kraft. Skon läcker ingen energi och ger därmed bättre fart och flyt i löpningen, oavsett om du sätter i hälen, hela foten eller tån först i löpsteget.

Bakom Airia Running står uppfinnaren och löparen Svante Berggren och Örebroföretaget Arbesko som i tester har visat att löpare blir 1-2 procent snabbare i Airia (oavsett förmåga och löpstil), vissa ända upp till sju procent. Det betyder att den som springer maraton på fyra timmar skulle komma i mål drygt två minuter snabbare i Airia. Det låter onekligen intressant men när det kommer till den här typen av ”innovationer” är jag alltid skeptisk. Jag kommer att få testa ett par för att recensera, så jag återkommer med mitt utlåtande. Det vore inte så dumt med ett par skor som kan hjälpa mig att spränga nästa års maratonmål…

Skon kan förbeställas redan nu men leveranserna är planerade att starta först under våren.

Airia One Airia One