I måndags bjöd Nike in journalister och andra representanter från media för att presentera senaste versionen av deras klassiska sko Pegasus. Nike Air Zoom Pegasus 31 är som namnet indikerar den 31:a i raden och mycket har hänt sedan skon lanserades första gången 1982.

20140616_NikeZoom_0114I väntan på att dagen ska dra igång, på plats i Lee Valley Athletics Centre

20140616_NikeZoom_0699

En av dagens stationer bestod av uppvärmningsjogg följt av löpskolningsövningar och snabba intervaller på inomhusbanan

20140616_NikeZoom_01095Löpstyrka för höft och säte, sidogång med gummiband runt benen. Bränner bra i musklerna!

20140616_NikeZoom_0758Min grupp hängde på duktiga medeldistanslöparen Hannah England (längst till vänster i bild). Till höger ser ni mitt, lite smått, finurliga uttryck…

20140616_NikeZoom_00947Hannah fick göra olika tester, för att vara med och visa hur Nikes expertteam inom bland annat biomekanik, anatomi och fysiologi jobbar med varumärkets atleter

20140616_NikeZoom_01131Här springer Hannah över en pressure platform som kan användas till att analysera fotisättning

20140616_NikeZoom_00934Frågestund med löparlegendaren Steve Cram som i dag jobbar med att coacha andra medeldistanslöpare

20140616_NikeZoom_01689Dagen avslutades på the Serpentine Gallery i Hyde Park där vi fick se en utställning om Pegasus utveckling under sina 30 år

Pegasus 31 är framtagen av Nikes designteam i nära samarbete med Mo Farah, brittiske långdistanslöparen som bland annat vunnit OS-guld på både 5 000 och 10 000 meter i London 2012. Under arbetets gång har dessutom löpare på olika nivåer tillsammans sprungit i skorna över 16 00 miles för att kunna ge värdefull feedback till utvecklingsteamet. Resultatet är en snabb, men samtidigt stabil, sko där tanken är att löparen ska känna ”that fast snap off the ground with Zoom Air and a snug, breathable fit”, enligt Mark Miner, Nike Senior Footwear Designer.

Jag håller med om att det är en skön skon. Den sitter bra på foten, känns lätt men tillräckligt stabil och dämpad för att jag skulle kunna springa längre pass i den. Jag är dock osäker på om skorna kommer att fungera med min hallux valgus på höger fot som gjorde sig påmind efter att jag haft skorna i måndags. Samtidigt var det första gången jag använde dem, så förhoppningsvis töjer de ut sig en del där stortån behöver mer plats. Jag har länge sprungit främst med olika Asics-modeller då jag och mina fötter trivs bra i dem, men det är alltid kul att testa nya märken. Det var länge sedan jag sprang i Nike. Senaste åren har jag haft Nike Free och några andra tunnare modeller men tyckt att de passat bättre som vanliga sneakers än till löpning. Jag fortsätter att testa så får vi se om Pegasus får flytta in på förstahyllan :-).  

Här nedanför hittar ni ett klipp med mer fakta om Pegasus 31.