Fina fisken… om miljön sätts upp på menyn

Hur är det med miljötänket bland Uppsalakrogarna? City har kollat fiskutbudet på 14 populära restauranger i stan.

Cirka 85 procent av världens fiskbestånd är överfiskade, enligt Svenska Naturskyddsföreningen (SNF). Jätteräkorna är ett exempel. De odlas främst i Sydamerika och i Asien där mangroveskogarna skövlas i snabb takt för att göra plats för odlingarna. Kemikalier och föroreningar gör dessutom marken obrukbar efter 5-10 år. Då måste odlingsplatserna bytas ut. Mer än hälften av Uppsalarestaurangerna som kollats för den här artikeln serverar jätteräkor, som även kallas tigerräkor och scampi.

Innan du äter på restaurang eller handlar fisk och skaldjur i butik, läs på! Här är listorna och märkningarna som är bra att ha koll på.

Rödlistan: Uppdateras vart femte år av Artdatabanken genom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Den listar hotade och missgynnade arter. Världsnaturfonden (WWF) har en fiskguide som är baserad rödlistningen, med några av de vanligaste fisk- och skaldjurssorterna i den svenska handeln.

Krav: En svensk miljömärkning av livsmedel. Endast livskraftiga bestånd får fiskas och det ska också gå att spåra fiskets ursprung.

Marine Stewardship Council (MSC): En global miljömärkning av fisk och skaldjur. Garanterar välskött fiske från välmående fiskbestånd.

Tidskrift: Upsala Nya Tidning (UNT), City
Utgåva: Fredag 25 mars 2011
Sida: 4-6

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Var vänlig ange ditt namn, din e-postadress och en kommentar.